Polttoöljy ja lämmitysöljy

Polttoöljy, joka tunnetaan myös nimillä lämmitysöljy sekä kevyt polttoöljy on edullinen Suomessa myytävänä oleva maaöljymuoto, jota yleensä käytetään lämmitykseen ja laitteisiin.

Tällä sivulla tietoa polttoöljyn hinnasta ja hintakehityksestä. Netistä tilaaminen ja hintavertailu on nykyisin helppoa, ABC, Teboil, Agrimarket, Seo, Neste ja St1 toimittavat tilauksen kotiin usein ilman toimituskuluja.

Polttoöljyn hintaan yleisesti vaikuttavat maailmantalous (lamassa hinta alempi) ja öljyn maailmanmarkkinahinta. Tämän lisäksi perinteisesti kysyntä ja tarjonta voivat vaikuttaa hintaan esimerkiksi lämpimät kelit vähentävät lämmitysöljyn käyttöä eli kysyntää. Siltikään aina öljyn halpuus ei suoraan välittömästi alenna hintaa.

Hintakehitys vuodesta 2000 (lähde: Öljy- ja biopolttoaineala ry, linkki sivun pohjalla) osoittaa että vuoden sisällä hinta voi vaihdella noin 10 prosenttia, mutta kultaista sääntöä ei ole missä kuussa hinta on aina halvimmillaan. Silti, tammikuu on yleensä ollut vuoden halvimpia kuukausia. Suunnitellessa tilausta, on otettava huomioon että myyjät ostavat erät aiemmin: hinnan aleneminen siirtyy myyntihintoihin viiveellä.

Viime vuosina (vuodesta 2012) hinta on jatkuvasti laskenut, verollisesta hinnasta 1,17 euroa litra 0,80 euroon litra. Suurta tilausta tehdessä on silti hyvä tehdä hintavertailu sekä harkita mihin ajankohtaan tilauksen asettaa ottaen huomioon vuosittaisen noin 10% hintamuutoksen. Myyjät tarjoavat myös kesälaatua hieman halvemmalla litrahinnalla, mutta tilaus on oltava 1000-5000 litraa. Talvilaatu, joka koostumukseltaan soveltuu paremmin talvikäyttöön on yleensä kalliimpaa.

Lämmitys- ja kevyt polttoöljy on hyvin suosittu lämmitysmuoto Suomessa. Noin 20% pientalouksista lämpenee öljyllä. Kevyen polttoöljyn käyttö maatiloilla on vuosittain noin 500 miljoonaa litraa.

Polttoöljyä voi netin lisäksi ostaa Suomessa kaikilta hyvin varustelluilta huoltoasemilta kuten ABC -myymälät, Teboilit, Shellit ynnä muut.

Tietolähteitä netissä:

  • Polttoaine.net julkaisee säännöllisesti päivitettyä listaa polttoöljyn ja lämmitysöljyn hinnasta, hintakehitys vertailussa vaihtelee laatujen välillä ja minimi tilausmäärä voi olla tuhannesta litrasta viiteen tuhanteen litraan, jolle litrahinta on laskettu. Hinnan vaihtelu on suurta eri vuodenaikoina ja määrinä (n. 0,70 eurosta 1,2 euroon litralta)
  • Eri tarjoajat, joiden sivuilla voi syöttämällä postiosoite sekä tilattava määrä saada litrahinnan verollisena ja verottomana, ainakin Teboil, Agrimarket, Seo, Neste ja St1 ilmoittavat hintoja netissä. ABC vaati vielä 2015 puhelinsoiton hinnan tiedusteluun.
  • Öljy- ja biopolttoaineala ry. seuraa kuukausittain kevyen polttoöljyn hintaa ja tarjoaa kuluttajahintaseurantaa. Tilastot ilmoitetaan kuukausittain vuodesta 2000 lähtien.
  • Muita lämmitykseen käytettäviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi pelletti ja nestekaasun hintaa voi vertailla kodin muihin laitteisiin.